Ako prebieha synchronizácia údajov medzi aScAgendou a žiackou knižkou na internete?

Použitím funkcie publikovania údajov sa údaje aj spätne prenášajú do programu aScAgenda. Funkcia teda nie je jednosmerná (vybrané údaje z programu aScAgenda na školskú webovú stránku), ale aj obojsmerná (zmeny vykonané v internetovej žiackej knižke sa načítajú do programu aScAgenda).

Synchronizácia údajov prebieha tak, že:
1. sa do programu aScAgenda načítajú zmeny z webovej stránky.
2. program vypíše zoznam zmien, s tým, že si môžete označiť, ktorá zmena sa má akceptovať, resp. neakceptovať. (V tomto zozname si môžete všimnúť, že niektoré zmeny sú vopred neakceptované. Je to preto, lebo označujú zmenu, ktorá sa nedá vykonať - napríklad, zmazanie známky, ktorú ste už zmazali v aScAgende (po poslednom synchronizovaní)
3. následne prebehne načítanie údajov.) Je možné, že niektoré komplikované postupnosti (vytvorenie, zmena, zmazanie jednej známky) si program "nevšimne" hneď a vy ich akceptujete na načítanie. Následne sa však načítať nedajú (napríklad preto, že niektorý z krokov postupnosti nemôže byť vykonaný). Vtedy vám program napíše hlásenie o nemožnosti načítania niektorých údajov. Obyčajne ich nebýva veľa. Je dobré opätovne synchronizovať a lokalizovať tieto neuskutočniteľné zmeny v zozname a "potvrdiť" ich. (ide o to, aby sa žiadna známka nestratila, preto toľko upozornení). Toto by vám mohlo pomôcť.
4. Keď sa zmeny načítajú a synchronizujú s aScAgendou, opätovne sa pošlú už "nasynchronizované" zmeny naspäť na stránku.

Ak ste v časovej tiesni, a chcete "za každú cenu" ihneď synchronizovať, je možnosť úskalie kroku 3. zjednodušiť. Stačí pred synchronizáciou zvoliť
menu Nástroje – Administrácia – Publikovanie a synchronizácia – Rýchla náprava procesu synchronizácie... alebo Ctrl+Shift+Q (v hlavnej obrazovke aScAgendy, program sa prepne do iného režimu - o čom vás informuje) a budete mať možnosť pokračovať aj bez namáhavej lokalizácie zmien v zozname.
Toto program vypíše po aktivovaní funkcie:


Pri následnej synchronizácii, keď sa zobrazí okno z nenačítateľnými zmenami, bude možné po jeho zatvorení zvoliť pokračovanie procesu synchronizácie.

Pozrite aj:
Načítanie údajov z Internetovej žiackej knižky do programu aScAgenda